top of page

Prestupové pravidlá

Nový transferový poriadok 2015

Článok 18 - Transfer hráča

(1) Transfer hráča môže byť dočasný (hosťovanie) alebo trvalý (prestup).

(2) Transfer amatéra vykonáva výhradne matrika podľa matričnej príslušnosti klubu do ktorého má byť hráč preregistrovaný.

(3) Transfer profesionála vykonáva výhradne matrika SFZ.

(4) Príslušná matrika vykoná transfer na základe žiadosti podanej v ISSF v súlade s týmto poriadkom bezodkladne najneskôr však do troch dní odo dňa vyjadrenia podľa odsekov 9 a 10. Dňom vykonania transferu príslušnou matrikou sa mení klubová príslušnosť hráča.

(5) Profesionál môže hosťovať najdlhšie na obdobie na ktoré má uzatvorenú zmluvu so svojím materským klubom. Amatér môže hosťovať najdlhšie do konca sezóny v ktorej bolo hosťovanie schválené.

(6) Hráč môže byť v priebehu jedného súťažného ročníka postupne registrovaný najviac v troch kluboch a štartovať v súťažnom stretnutí môže v priebehu jedného súťažného ročníka najviac za dva kluby.

(7) Transfer sa vykonáva na základe žiadosti o transfer ktorú podáva klub do ktorého má byť hráč preregistrovaný prostredníctvom ISSF.

(8) V prípade hosťovania klub v žiadosti podľa odseku 7 uvedie aj presné obdobie počas ktorého má hráč v klube hosťovať.

(9) Hráč je povinný vyjadriť sa k žiadosti o vykonanie transferu do troch dní od podania žiadosti prostredníctvom ISSF. Ak sa hráč v tejto lehote nevyjadrí matrika transfer nevykoná.

(10) Materský klub je povinný sa k žiadosti o transfer profesionála vyjadriť do troch dní od schválenia žiadosti hráčom. Ak materský klub v tejto lehote nevyjadrí súhlas s transferom matrika SFZ transfer nevykoná. V prípade transferu profesionála ktorému skončilo trvanie zmluvy s materským klubom sa súhlas materského klubu nevyžaduje.

(11) Žiadosť o predčasné ukončenie hosťovania podáva materský klub. Hráč je povinný sa k takejto žiadosti vyjadriť podľa odseku 9. Nový klub v ktorom je hráč na hosťovaní je povinný sa k takejto žiadosti vyjadriť podľa odseku 10.

(12) V prípade prestupu amatéra sa súhlas materského klubu nevyžaduje materskému klubu však vzniká nárok na odstupné ktoré je povinný uhradiť nový klub podľa článku 37 pokiaľ sa materský a nový klub nedohodnú inak.

(13) K žiadosti o prestup profesionála je potrebné priložiť

a) dohodu o ukončení trvania zmluvy s materským klubom hráča ak trvanie zmluvy neskončilo uplynutím doby na ktorú bola zmluva dojednaná

b) zmluvu medzi hráčom a novým klubom

c) zmluvu o prestupe hráča uzatvorenú medzi materským a novým klubom v prípade odplatného prestupu.

(14) K žiadosti o hosťovanie profesionála je potrebné priložiť zmluvu o hosťovaní hráča medzi materským klubom a novým klubom ktorá musí obsahovať dohodu klubov o spôsobe uhrádzania odmeny hráča počas hosťovania. Takúto dohodu je možné uzatvoriť aj prostredníctvom ISSF.

(15) Zmluvy a dohody podľa odseku 13 a 14 registruje matrika SFZ v registri zmlúv17. Ak vzniknú pochybnosti o obsahu zmlúv a dohôd podľa predchádzajúcej vety je rozhodujúci obsah zmlúv a dohôd ktoré sú registrované v registri zmlúv.

(16) Ak materský klub hráča nemá v súťaži zaradené družstvo vekovej kategórie zodpovedajúcej veku hráča taký hráč môţe hosťovať v inom klube ktorý má družstvo v jeho vekovej kategórie aj bez súhlasu materského klubu. Po prechode hráča do vyššej vekovej kategórie sa hosťovanie hráča skončí.

Článok 19 - Registračné obdobia

(1) žiadosť o transfer profesionála sa podáva v registračných obdobiach

a) od 15.06. do 06.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie)

b) od 01.02. do 28.02. kalendárneho roka (zimné registračné obdobie).

(2) Žiadosť o transfer amatéra sa podáva v registračných obdobiach

a) od 01.07. do 30.09. kalendárneho roka (letné registračné obdobie)

b) od 01.01. do 15.03. kalendárneho roka (zimné registračné obdobie).

(3) Žiadosti podľa odsekov 1 a 2 podané mimo registračných období spracuje príslušná matrika v priebehu najbližšieho registračného obdobia.

(4) Aby bola žiadosť podľa odsekov 1 a 2 spracovaná v rámci jedného z registračných období musí sa hráč v súlade s článkom 18 ods. 9 a klub v súlade s článkom 18 ods. 10 vyjadriť najneskôr v posledný deň daného registračného obdobia; inak príslušná matrika transfer nevykoná.

(5) Postup podľa odsekov 3 a 4 sa nepoužije ak má byť transfer vykonaný na základe rozhodnutia príslušného orgánu SFZ18; príslušná matrika v takomto prípade vykoná transfer do 3 dní odo dňa doručenia rozhodnutia príslušného orgánu SFZ príslušnej matrike.

(6) Ak profesionálovi skončilo trvanie zmluvy počas jedného z registračných období môže nový klub požiadať o transfer takéhoto profesionála najneskôr však do 15.03. kalendárneho roka. Ustanovenia odseku 4 sa použijú obdobne. V priebehu jedného súťažného ročníka je možné takto preregistrovať do jedného klubu najviac dvoch hráčov.

(7) Minimálna registračná doba hráča v jednom klube po uskutočnení transferu je obdobie medzi dvoma registračnými obdobiami.

(8) Počas jedného z registračných období môže profesionál po vykonaní prestupu odísť na hosťovanie do iného klubu.

(9) Ukončiť hosťovanie skôr ako po uplynutí doby na ktorú bolo hosťovanie dohodnuté je možné výhradne v jednom z registračných období.

(10) Klub v ktorom je hráč na hosťovaní nie je oprávnený preregistrovať hráča do tretieho klubu bez písomného súhlasu klubu ktorý hráča na hosťovanie uvoľnil.

(11) Podanie ďalšej žiadosti o transfer hráča v čase keď prebieha iné konanie o transfere toho istého hráča nie je prípustné a ISSF to neumožňuje.

Článok 37 - Odstupné za amatéra

(1) Za prestup amatéra do nového klubu má materský klub nárok na jednorazové odstupné ktoré je stanovené nasledovne

bottom of page